گلریزان رمضان
اکرام نیازمندان از سنتهای حسنهای است که در سیره انبیاء و ائمه معصوم دیده میشود. این سنت تنها به معنای اطعام و رفع حوائج اساسی و معمول زندگی نیست بلکه میتواند مصادیق متفاوت و ویژهای داشته باشد. آزاد کردن برده و اسیر، سرپرستی یتیمان، پرداخت هزینه تحصیل و آموزش، درمان بیماران و آبادانی شهرها نمونهای از ابعاد این سنت عظیم است. بنابراین شایسته است در رسیدگی به محرومان و نیازمندان جامعه، ضرورتها و مصادیق محرومیت به خوبی شناخته و بررسی گردند تا این سنت حسنه در معنای حقیقی خود محقق گردد:
ایده: برگزاری گلریزان مسجدی در ماه مبارک رمضان جهت آزادسازی زندانیان جرائم نقدی و غیرعمد
مسئله
اکرام ماه مبارک رمضان تنها محدود به افطاری و اطعام نیازمندان نیست.
شرح ایده
یکی از مشکلات اجتماعی امروز، بروز حوادث و جرایم غیرعمد است که موجب شده تا بسیاری از هموطنان و سرپرستان خانواده به دلیل مشکلات مالی و جرائم غیر عمد، روانه زندانها شوند و این به نوبه خود مشکلات بیشتری را برای خانواده ایشان، درپی خواهد داشت. پسندیده است در ماه مبارک رمضان که ماه اکرام نیازمندان و رسیدگی به فقراست، مساجد محله برای آزادسازی زندانیان محل تلاش کنند.
امام جماعت میتواند در جمع اهالی محله در مراسمات مذهبی مسجد، مشکلات موجود را مطرح نماید و به واسطه گلریزان مسجدی برای اقدام به رفع این مشکل کمکهای مردمی را جمعآوری نماید. این گلریزان میتواند برای موضوعات دیگری هم به کار آید همچون:
تهیه جهیزیه و مقدمات اولیه ازدواج جوانان نیازمند
تهیه سرمایه اولیه برای کسب و کار جوانان
پرداخت بدهکاری زندانیان
تهیه هزینه درمان بیماریهای صعب العلاج
و...
بایدها و نبایدها
خیرین و بانیان محل در مسجد حضور داشته باشند.
نیازها و مشکلات از قبل توسط امام جماعت شناسایی شود.
نامی از نیازمندان در مسجد و اعلام عمومی برده نشود.
نحوه رسیدگی و رساندن کمکها مخفیانه و تنها توسط یک نفر ترجیحا امام جماعت صورت گیرد.
زینتها و مستحبات
تشکیل صندوق قرضالحسنه مسجد
دستاوردهای ایده
کاهش آسیبها و مشکلات اجتماعی
رفع مشکلات خانوادههای نیازمند
پشتوانه نظری
امام خمینی(رحمهالله)
"علماى اعلام و ائمۀ جماعت و خطباى محترم بر حجم ارشاد و رهنمودهاى خود بیافزایند و قشرهاى میلیونى مردم را متوجه طرق نگهبانى از اسلام و احکام مقدسه و حراست از جمهورى اسلامى نمایند، و به تودههاى متعهد میلیونى اسلامى لزوم تشریک مساعى در تمام امور کشورى و لشکرى و اقتصادى و اجتماعى و فرهنگى را گوشزد نمایند و به آنان توصیه کنند که براى کمک به اقتصاد کشور- که امروز از اهمّ مسائل است- از اسراف، تبذیر و استعمال امور تشریفاتى و تجمّلى اجتناب نمایند، و از سپردن پولهاى خود اگر چه اندک باشد به بانکهاى دولتى براى به راه افتادن چرخهاى اقتصاد و کمک به دولت اسلامى دریغ ننمایند، و از کمک کردن به جنگ و جنگزدگان غفلت ننمایند، و از شرکت در بسیج مستضعفان و تعلیم و تربیت دیدن براى حراست از اسلام عزیز کوشا باشند".
صحیفۀ امام، ج15، ص: 388